A magyar és a horvát nép szorosan összetartozik

2016. szeptember 01.
Ossza meg ismerőseivel!

    A magyar és a horvát nép szorosan összetartozik – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Horvát Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanévnyitóján.

    Semjén Zsolt rámutatott: a horvátokat és a magyarságot nem csupán a közös múlt, hanem 800 év államközössége köti össze.

    Felidézte a két ország közös múltját, történelmét, és kitért többek között arra, hogy a 20. század vérzivataros tragédiái beláthatatlan veszteségeket okoztak az akkorra már közjogilag kettévált két ország népének.  A 90-es évek délszláv háborúiban újra egymásra talált a két nemzet, majd Antall József és kormánya az elsők között ismerte el Horvátország függetlenségét.

    A 21. században az Orbán-kormány hathatósan segítette elő déli szomszédunk európai uniós csatlakozását – idézte fel Semjén Zsolt.

    20160809_ (83)

    A kormányfő helyettese kitért arra is, hogy jövő héten Szigetváron találkozik a két ország elnöke a Zrínyi-emlékév eseményei kapcsán.

    A diákokhoz fordulva azt mondta: a jövő bennük teljesedik ki, ők adják tovább a magyar és a horvát nyelvet, ápolják a két nemzet hagyományait. Rájuk vár a hídépítés folytatása, “az időutazás, ami lépcsőt emel a jövőnek” – mondta.

    Bojtár Anna igazgató elmondta, az intézmény, ahová 255-en járnak, önállóvá válása óta a 23. tanévét kezdi meg.

    Az iskolakezdés egybeesik az Zrínyi-emlékév eseményeivel – tette hozzá az intézményvezető, kiemelve: a tanévnyitó ünnepi műsorában a közös hősök és példaképek emléke előtt is tisztelegnek.

    Hitvallásuk szerint semmilyen iskola nem lehet tudásgyár, egy nemzetiségi iskola különösen nem lehet az. A tanítás egyúttal küldetés is  – mutatott rá az igazgató, aki célként fogalmazta meg, hogy versenyképes és korszerű tudást adjanak át a diákoknak, és ösztönözzék a továbbtanulásukat. Olyan fiatalokat szeretnének nevelni, akik megőrzik horvát identitásukat, egyaránt elkötelezettek a horvát és a magyar nemzet iránt – mondta.

    Gordan Grlic-Radman horvát nagykövet megköszönte azt a kiemelt figyelmet és támogatást, amiben a magyar állam részesíti az intézményt. Horvátország a maga részéről szintén igyekszik a horvát kultúra és hagyományok megőrzéséhez és ápolásához minden segítséget megadni – jelezte.

    (Forrás: MTI)