Magyarország hozzájárul Észak-Szíria vízellátásához

2016. október 08.
Ossza meg ismerőseivel!

    Mehmet Özhaseki környezetvédelemért és városfejlesztésért felelős török miniszterrel folytatott megbeszélése után nyilatkozva Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta: hazánk hozzájárul az Észak-Szíriában kialakítandó biztonsági övezet vízügyi ellátásához. Vízügyi nagyhatalomnak számítunk; a háború sújtotta terület újbóli vízellátása bonyolult művelet, de Magyarország nagyon jó benne – fűzte hozzá a KDNP elnöke.

    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke elmondta, hogy Magyarország vízügyi szempontból nagyhatalomnak számít. A háború sújtotta terület újbóli vízellátása bonyolult művelet, gyakorlatilag szennyvizet kell ivóvízzé tisztítani. Ebben Magyarország nagyon jó – fűzte hozzá a miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese.

    Semjén Zsolt ankarai munkalátogatása során csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva kitért arra is: a migránsokat nem szabad beengedni Európába, hanem Európán kívül kell ellátni őket, ott kell létrehozni azokat a területeket, ahol emberhez méltó körülmények között élhetnek.

    Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy a terrorszervezetektől megtisztított területen biztonsági övezetet alakítson ki. A tervezett 5 ezer négyzetkilométerből eddig 980-at foglalt vissza az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet.

    Semjén Zsolt Ankarában találkozott továbbá Tugrul Türkessel, a török diaszpóráért felelős miniszterelnök-helyettessel is. A magyar politikus beszámolt arról, hogy a török felet különösen érdekelte a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Bethlen Gábor Alap működése, ami a két ország közötti szoros együttműködést vetít előre ezen a területen.

    A magyar miniszterelnök-helyettes Veysel Eroglu erdészeti miniszterrel a 2021-es magyarországi vadászati világkiállítás török részvételéről, valamint a fenntartható vadászat és a vadvédelem témáiról egyeztetett.

    A politikus ankarai tartózkodása idején találkozik Veysi Kaynak miniszterelnök-helyettessel, Mehmet Akif Hamzabeci házelnök-helyettessel, Ismail Aydinnal, a Török-Magyar Baráti Tagozat társelnökével, illetve több más magas rangú tisztségviselővel.

    Semjén Zsolt ankarai munkalátogatása a még idénre tervezett közös török-magyar kormányülést készíti elő.

    (Forrás: MTI)