Elsöprő republikánus győzelem az Egyesült Államokban – Deo Gratias!

2016. november 09.
Ossza meg ismerőseivel!

    Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé. Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt elismerte vereségét és telefonon gratulált Donald Trumpnak a választási győzelemhez. A Kongresszusban is republikánus többség lett, a 100 fős Szenátusban legalább 51, míg a 435 fős Képviselőházban legalább 235 helyet szerzett a Republikánus Párt. Orbán Viktor gratulált Trump győzelméhez.

    Egységre szólít fel Trump

    Donald Trump megválasztását követő első, helyi idő szerint szerda hajnali beszédében gratulált Clintonnak, aki – mint fogalmazott – a kampányban kemény harcot folytatott. Trump hangsúlyozta: köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazokért a szolgálatokért, amelyeket az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett. Beszédében hangsúlyozta: „Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem”. A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet. „Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell” – jelentette ki. Trump az amerikai nemzet újjáépítését és – mint fogalmazott – az amerikai álom megújítását ígérte.

    Áttörte a kék falat

    A demokratákhoz közelááló CNN összesített becslése szerint az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori voksot Donald Trump már túl is lépte, jelenleg 289-nél jár. A republikánus jelölt sorra húzta be a szoros és fontos billegő államokat, Floridát, Pennsylvaniában, Iowát, vagy például Wisconsint. Donald Trump wisconsini győzelmével áttörte az északi államok “kék falát”, melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre. Az elmúlt 56 évben az nyerte az elnökválasztást, aki Ohióban is győzött. Trump most elsöprő eredménnyel, 52-43-ra hozta ezt az államot is.

    Donald Trump republikánus elnökjelölt győzött Nebraskában és Alaszkában is, Maine államban viszont demokrata párti vetélytársára, Hillary Clintonra szavaztak többen. Utah államban egy helyi szinten ismert független jelölt indulása ellenére is nagy arányú győzelmet aratott Donald Trump.

    A szenátori helyek egyharmadáról és a képviselőházi mandátumokról is most döntöttek az amerikai választók. A Kongresszus mindkét házában republikánus többség lett: a 100 fős Szenátusban legalább 51, míg a 435 fős Képviselőházban legalább 235 helyet szerzett a Republikánus Párt.

    A demokraták eredményváró estjéről közben olyan fotókat tettek közzé a riporterek, amelyek fejüket fogó és elképedt demokrata párti híveket mutatnak. Hillary Clinton el sem ment beszédet tartani az erdeményváróra.

    Új korszak

    Orbán Balázs, a Századvég elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorban Floridából jelentkezve úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt.

    Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen. A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat.

    Orbán Viktor is gratulált

    „Gratulálok! Micsoda remek hír. A demokrácia még mindig él!” – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán.

     (Forrás: kdnp.hu)