Megvédjük a templomot és az iskolát!

2016. november 16.
Ossza meg ismerőseivel!

    Petneházy Attila fideszes képviselő a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ellen irányult román támadással kapcsolatban kérdezte hétfőn a parlamentben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettestől, hogy milyen intézkedéseket tervez a kormány a külhoni magyar közösségek védelme érdekében. A KDNP elnöke válaszában a kormány teljes szolidaritásáról biztosította az üldözött vezetőket és megígérte, hogy minden nemzetközi fórumon föl fog lépni a magyar kormány ez ellen az aljas támadás ellen.

    Az Országgyűlés hétfői ülésnapján Petneházy Attila fideszes képviselő azonnali kérdést intézett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteshez „Nyílt román támadás a magyarság ellen” címmel, amelyben emlékeztetett, hogy a trianoni békediktátum óta a külhoni magyarok számára a megmaradás mindennapos küzdelem és emberfeletti munka, manapság pedig bárkit és bármikor különösebb indoklás nélkül hurcolhat el a román korrupcióellenes ügyészség.

    A román hatóságok legutóbbi támadása a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ellen irányult, eljárást indítottak az iskolaigazgató és a főtanfelügyelő ellen, akik az ügyészség véleménye szerint annak ellenére járultak hozzá a gimnázium működéséhez, hogy tudták, valójában a tanintézet nem kapta meg a működéshez szükséges engedélyeket – foglalta össze az ügyet a Fidesz képviselője. Petneházy Attila úgy látja, hogy az ehhez hasonló intézkedések napról napra elszívják a külhoni magyarok életerejét és az élhető jövőbe vetett reményüket, ezért azt kérdezte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős tárcanélküli minisztertől, hogy meddig tűrhetjük még a külhoni magyar közösségek elleni nyílt támadásokat és mit tehetünk védelmük érdekében?

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a tisztánlátás érdekében válaszában először áttekintette a romániai helyzetet, a magyarság vezetői ellen indított koncepciós eljárásokat, majd az iskolák visszaállamosítását. A kormányfő helyettese szerint a mai romániai helyzet leginkább a jakobinus rémuralom emlékeztet, ahol a közvádló vádja önmagában bizonyítás, és bárki, valamely csoporthoz való tartozása, politikai nézete miatt támadható volt, vagy csak pusztán azért, mert éppen vitában volt valamelyik közvádlóval.

    A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke leszögezte, hogy fontosnak tartja a korrupció elleni harcot, de itt nem arról, hanem a magyar vezetők elleni koncepciós támadásról van szó. Pontosan azokat az önkormányzati vezetőket támadják Semjén Zsolt szerint, akikre a helyi közösség hallgat, és akik kiállnak az értékek és érdekek mellett, a magyarság értéke és érdeke mellett, és az autonómia mellett. Ebbe a sorba tartozik a magyar iskolák elleni támadás is, ami abszurd, egyrészt azért is, mert a román oktatási minisztérium szeptember elején részletes vizsgálatot tartott, és mindent rendben talált, másrészt azért, mert a korrupciós ügyészség intézkedik egy olyan ügyben, ami a vád szerint is legfeljebb egy adminisztrációs hiba – mutatott rá a visszásságokra a miniszterelnök-helyettes.

    Semjén Zsolt szerint az, hogy Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt, egy becsületes, derék román embert házi őrizetbe vágtak, Tamási Zsolt igazgatót pedig hatósági felügyelet alá helyezték azt mutatja, hogy az iskoláink ellen indult támadás. Ezeket az iskolákat és azoknak a vezetőit hazai és nemzetközi fórumokon meg fogjuk védeni – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

    Petneházy Attila egyetértett Semjén Zsolt megállapításával, hogy a román hatóságok a korrupcióellenes tevékenység ruhájába burkolózva követik el ezt az elvtelen orvtámadást. A Nemzeti összetartozás bizottságának tagjaként a fideszes képviselő személyes tapasztalatból tudja, hogy mit is jelent egy-egy magyar közösség számára a saját iskolája, ezért különösen fontos a költői gondolat, hogy megvédjük a templomot és az iskolát.

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyetértett ezzel a gondolattal, és rámutatott, hogy ez az ügy azért is fontos mert Erdélyben a magyar iskolarendszer az egyházi intézményrendszeren nyugszik és nem lehet nem látni a kísérteties hasonlóságot a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium elleni támadás és most a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum ellen. A Ceauşescu-időszakban megnyomorgatott egyházaknak és a kommunista rendszer által államosított egyházi ingatlanoknak egy töredékét vérrel-verejtékkel visszaszerezte a magyar kormány és most megpróbálják még ezeket is visszaállamosítani, és ezáltal ellehetetleníteni az egyházi oktatást és ezen keresztül a magyarság iskolarendszerét – foglalta össze a helyzetet Semjén Zsolt.

    A miniszterelnök-helyettes a kormány teljes szolidaritásáról biztosította az Erdély városaiban tüntetőket, minden segítséget megígért az üldözött vezetőknek és azt, hogy a magyar kormány minden nemzetközi fórumon föl fog lépni az ellen a botrány ellen, hogy a Ceauşescu-időket állítsák vissza Romániában.

    (semjenzsolt.hu)