150 éves az erdészeti egyesület

2016. december 09.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az erdészek a nemzetpolitika meghatározó szereplői, az erdészeti egyesületnek nemzetpolitikai jelentősége is van – mondta az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából pénteken, az Országházban tartott ünnepi közgyűlésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. 

    Ünnepi beszédében megjegyezte, hogy a vad része az erdőnek, és bejelentette, hogy a Magyarországon 2021-ben rendezendő Vadász Világkiállításon az erdőgazdálkodást is hangsúlyosan mutatják be.

    Kiemelte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület nemcsak az erdészek közössége, hanem olyan erő, amely képes a szakmai szempontokat is közvetíteni. A rendszerváltás után az erdészek szakmai munkájának meghatározó szerepe volt abban, hogy a piaci elvárásokat és a társadalmi igényeket össze lehetett egyeztetni. Példaként említette, hogy az egyesület segítette az erdőstratégia elkészítését, amely tekintettel van a faanyag iránti igényre, és biztosítja a természetvédelmet is.

    Zambó Péter, az OEE elnöke kiemelte, az erdészet szellemi bázisa az egyesületben összpontosul, a civil szervezet a munkájával az erdővagyont a gazdasági felemelkedés szolgálatába állította.

    Az OEE elnöke a magyar erdők érdekében végzett munkájuk közül egyebek között kiemelte a jövő szempontjából fontos környezeti nevelést, a fiatalok felkarolását, a szakképzés segítését, a tapasztalatok átadását.

    Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára beszédében rámutatott arra, hogy az állami erdőgazdálkodás a társadalom igényeit elégítik ki.

    Felidézte, hogy egy évvel ezelőtt a szaktárca épületében kezdődött a jubileumi év, és méltatta az egyesület fontosságát, szerepét az erdészeti szakmában, a jogszabályalkotásban.

    (Forrás: MTI)