Ha nem ülünk az asztalnál, akkor föltálalnak minket az asztalon

2017. február 13.
Ossza meg ismerőseivel!

    Tisztújító kongresszust tartott Szatmárnémetiben az erdélyi Magyar Polgári Párt. A kongresszus szerepét betöltő országos tanács módosította a párt alapszabályát és programját, valamint megválasztotta a párt vezetőtestületeit, ugyanakkor megerősítette tisztségében a régi-új elnököt, Biró Zsoltot. A kongresszuson részt vett a magyar kormány részéről Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes is.

    A román, magyar valamint a székely himnusz eléneklésével kezdődött el a Magyar Polgári Párt ötödik Országos Tanácsa Szatmárnémetiben. A kongresszust Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester házigazdaként köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt összefogásaként ma Szatmárnémetinek magyar városvezetője lehet.

    Egy ilyen közösségben, ahol a magyarság számaránya 35 százalék alatt van, csak úgy lehetünk sikeresek, ha együtt gondolkodunk, ha nemzetben gondolkodunk, és ez megvalósult már a júniusi helyhatósági választásokon, amikor az MPP-vel és a Német Demokrata Fórummal együtt indultunk és támogatták a jelöltségemet, én azt gondolom, hogy ez a siker, ez a közös siker az egész szatmári magyarságnak a sikere volt – mondta Kereskényi Gábor.

    A magyar kormány üdvözletét Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes tolmácsolta.

    Ha nem ülünk az asztalnál, akkor föltálalnak minket az asztalon, és csak akkor tudunk az asztalnál ülni, hogyha összefogunk, ez látszott a mostani választásokon is – hangoztatta a kormányfőhelyettes, aki üdvözölte az RMDSZ és az MPP közötti megállapodást. Ugyanakkor elmondta, hogy Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatni fogja a külhoni magyarság törekvéseit.

    Kell egy erős anyaország, kell egy komoly támogatás az iskoláktól, a kulturális programokon át az élet minden területén. Fontos az állampolgárságnak a megadása, ami a nemzet közjogi egyesítése, de mindez akkor tudja a magyar nemzetrész biztos megmaradását szolgálni, hogyha olyan erős a magyar politika az adott nemzetrészben, ami megkerülhetetlen erővé teszi a többségi nemzet számára is. Ezért kulcsfontosságú, hogy Erdélyben a magyar összefogáson keresztül a bukaresti parlamentben megkerülhetetlen erő legyünk – nyilatkozta Semjén Zsolt.

    Kelemen Hunor RMDSZ elnök köszöntőbeszédében elmondta, hogy erdélyi magyarok akaratát teljesítették a széles körű összefogással.

    Az RMDSZ nyitott volt minden irányba, aki velünk párbeszédet akart, aki velünk együttműködni akart, mi arra megteremtettük a lehetőséget és a Magyar Polgári Párt 2014-ben elfogadta a kinyújtott kezet, mi is elfogadtuk a kinyújtott kezet, leültünk, megbeszéltük a dolgainkat és egy stratégiai megállapodást kötöttünk – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

    Szili Katalin az autonómia fontosságáról beszélt.

    Ez nem elszakadás kérdése, ez egyszerűen egy közösségi és egy közösségi megmaradásának a lehetőségét biztosítja. Ebből a szempontból az autonómia nem cél, hanem éppen eszköz a közösség fennmaradása érdekében. Mivel Európában ez bárhol bevett szokás, én úgy látom, és úgy érzékelem, hogy a magyarság számára ezt biztosítani kell, hiszen hogyha a demográfiai trendeket tekintjük, akkor sajnos, ha ezt most nem tudjuk kivívni, akkor távlatosan a történelem fogja zárójelbe tenni ezt a kérdést – fogalmazott.

    A kongresszuson szó esett arról is, hogy az Európai Unió alakítson ki egy kisebbségi keretszabályozást.

    Ezt a Minority Safepack kezdeményezést érdemben meg kell vizsgálnia, és minden egyes intézkedési javaslatunkra véleményt kell mondania, és én bízom abban, hogy ebben olyan pozitív elemek lesznek, amelynek nyomán elindíthatjuk az egymillió aláírás összegyűjtését, és majd egy éven keresztül Európában arról beszélhetünk, hogy miért fontos Európának, hogy a lakossága nyolc százalékát alkotó nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok elismerésben részesüljenek, védje őket az Európai Unió – érvelt Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke.

    Biró Zsolt pártelnök elmondta, a Magyar Polgári Párt életében új korszakot jelent, hogy most már a parlamentben is jelen vannak két képviselővel.

    A Magyar Polgári Párt immár parlamenti pártként, megnövekedett [7]önkormányzati testülettel vehet részt a közügyek alakításában, ehhez próbáltuk igazítani vagy gombolni újra a mellényt ahogy szokták mondani, ezért kellett hozzányúlni az alapszabályzatunkhoz is – emelte ki.

    A kongresszus küldöttei újraválasztották négy évre Biró Zsoltot a párt élére.

    (Forrás: hirado.hu)