Megemlékezés Bácskossuthfalva Kossuth-szobránál

2017. március 16.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Bácskossuthfalván ünnepelte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóját.

    Hagyományosan, ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a megemlékezés. A református templomban Móricz Árpád hirdetett igét, Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes imát mondott, Paskó Csaba római katolikus plébános pedig alkalmi prédikációjában beszélt a forradalomról.

    Az ünnepség a 121 éve felállított Kossuth-szobornál folytatódott, ahol a himnusz eléneklése és alkalmi szavalatok után Seffer Attila, a helyi közösség tanácselnöke köszöntőjében kiemelte, hogy bár a forradalom elbukott, mégsem volt hiábavaló az áldozat, mert a feudalizmus béklyója mégis örökre lehullott. „Ma is az akkorihoz hasonló elszántságra van szükség” – hangsúlyozta.

    Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese kijelentette, tisztában kell lenni azzal, hogy egyetemes magyarság van, és bármelyik nemzetrész megroppanna vagy elveszne, az egyetemes magyarság válna sérülékennyé. A forradalom tanúsága azt mutatja, hogy egyszerre kell a nemzeti szuverenitást, a szabadságot kivívni és megteremteni a szükséges polgári átalakulást. „Csak az erős Magyarország tud segíteni az elszakított területen élő magyaroknak” – mondta a KDNP elnöke.

    Pásztor István a VMSZ elnöke rövid sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az elmúlt közel 170 évben a mindenkori magyarság részére az, ami 1848/49-ben történt – a túlerővel való szembefordulás, a szabadságvágy – olyan példával szolgál nem csak nekünk, hanem az utánunk jövő nemzedékeknek is, ami megtartja a magyarságot bármilyen nehéz körülmények között.

    Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselő alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy a forradalom kezdete egybeesett a tavasz kezdetével akárcsak a tavasz, a szabadságharc is a megújulás reményével tölt el bennünket. „Egy nép akkor válik nemzetté, ha hisz saját erejében és hagyományaiban” – mondta.

    Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint egyházi és közéleti személyiségek, az MNT, a szerb parlament, a tartományi képviselőház, az önkormányzatok és intézmények képviselői és tisztségviselői, valamint kulturális élet több képviselője. A megemlékezés végén a jelenlevők megkoszorúzták a világ hetedik legrégibb Kossuth-szobrát.

    (Forrás: vajma.info)